Simtpome ale menopauzei carora nu le acordam atentie

n acest articol va prezentam 18 de simptome ale menopauzei, pe care fiecare femeie le va intalni in cele din urma in timpul vietii:

Umflarea diferitelor parti ale corpului

Loading...

Daca cineva va atinge, incepeti sa strigati

Kilogramele incep sa se depuna in ritm alert

Vei gasi fire de par in parti ciudate ale corpului

Vei plange din cauza oricarui lucru marunt

Vei gasi dormitul noaptea imposibil

In anumite momente nu iti vei aminti cum te cheama

Izbucniri de adolescenta

Starea de spirit iti va fi in continua schimbare

Te vei tortura cu abtineri de la comentarii

Bufeuri

Retinerea apei in organism

Pusa tot timpul pe cearta

Vei manca doar de dragul de a manca

Transpiratia anormala

Vei manca dulciuri constant

Incepi sa crezi ca o iei razna

Vei spune tot ce vei vea de spus

Uită de neplăcerile menopauzei

Deși văzută ca o problemă de sănătate, menopauza nu este o boală, în ciuda simptomelor care o însoțesc. Este vorba despre un fenomen fiziologic cu care se confruntă toate femeile la un moment dat.

Încă înainte de a ajunge la menopauză, femeile se tem de acest moment, din cauza povestirilor celor care trec prin acest proces: kilograme în plus, bufeuri, stări depresive și nervi.

„Menopauza înseamnă încetarea funcției ovariene, atât de secreție a hormonilor sexuali feminini – estrogen și progesteron, cât și a funcției ovulatorii – absența de un an a menstrelor. Se instalează prin „consumarea” numărului de foliculi din ovare.

Femeile se nasc cu un număr fix de foliculi primordiali, din care pierd destui până la pubertate, apoi, lunar, prin ovulație. Așadar, avem număr diferit de foliculi, genetic vorbind, și, deci, vârsta de instalare a menopauzei este variabilă.

Vârsta de debut se consideră normală după 40 ani

Când se manifestă anterior acestei vârste, se consideră menopauză prematură, iar patologia ei face subiect sperat în endocrinologie și ginecologie. Cazurile doamnelor care au ciclu și după 55 de ani, iarăși sunt de urmărit din cauza riscului de hiperplazie de endometru – mucoasă uterină și a cancerului de sân”, spune dr Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog.

Cum se manifestă

Endocrinologul identifică principalele simptome ale acestei etape biologice:

· modificări ale părului și unghiilor. Astfel, în această perioadă, părul poate să cadă mai des, să fie mai uscat, lipsit de strălucire și fragil. Unghiile își pierd din rezistență și din luciu, în timp ce pielea este mai uscată, mai aspră, având nevoie de mai multă cremă pentru hidratare.

· modificări la nivelul mucoaselor. Principalele simptome sunt uscăciunea vaginală, durerea sau disconfortul la contactul sexual, usturimea la micțiune însoțită sau nu de infecție urinară, pierderi involuntare de urină, (la efort – din cauza scăderii tonusului musculaturii pelviene).

· țesutul adipos altfel distribuit. De cele mai multe ori, acesta se depune în zona abdomenului. În plus, este posibil să se acumuleze mult mai ușor kilogramele.

· ochi umflați dimineața, accentuarea pungilor și a cearcănelor.

· dureri ale articulațiilor la mâini și picioare.

· creșteri ale tensiunii arteriale. Unele persoane devin din hipotensive, hipertensive.

· tulburări de somn – insomnie, somn neodihnitor sau dificultăți la trezire.

· schimbări de dispoziție. Femeile aflate la menopauză se pot confrunta cu atitudine depresivă, plâns facil, gânduri suicidare, scăderea stimei de sine, nervozitate, anxietate, atacuri de panică până la declanșarea unor patologii psihiatrice severe.

faimoasele bufeuri, caracterizate prin senzația intensă de căldură, transpirații profunde, calde, cu durată de câteva secunde sau minute. Se pot repeta de câteva ori pe zi sau pe oră. Se asociza cu creșteri ale tensiunii arteriale, ale pulsului, atac de panică și disconfort general.

· starea generală poate fi afectată. Unele femei acuză oboseală, rău general, amețeli, chiar pierderi ale cunoștiinței, cefalee, crampe musculare, amorțeli ale buzelor sau mâiinilor.

Loading...