Delta din Transilvania, un loc cunoscut de străini, dar prea puțini de români…

Pare aproape imposibil pentru mulți dintre noi să știm că în afară de incredibila Deltă a Dunării, mai există încă o Deltă în România? Și totuși, acest lucru este cât se poate de real.

Este vorba de un colț de Rai aflat în Valea Fizeșului din zona Clujului. Un loc cunoscut de străini, dar prea puțini de români…

Loading...

Delta din Transilvania – Aici există 93 de specii de păsări de apă

În locul acesta numit pe drept cuvânt de oamenii de știință Delta din inima Transilvaniei, trăiesc nu mai puțin de 93 de specii de păsări de apă, printre care câteva dintre cele de mare interes de salvare pe plan mondial, respectiv rața roșie, cristelul de câmp și șoimul dunărean.

Cei care reușesc să ajungă în această minunăție a naturii pot vedea însă și berze albe, stârci cenușii și multe alte specii de o rară frumusețe. Specialiștii afirmă că Valea Fizeșului este cel mai important loc unde se cuibăresc păsările de apă din interiorul Transilvaniei.

Delta din Transilvania – 120 de hectare de stufăriș

Din cele 120 hectare de stufăriș face parte și Lacul Știucilor, de 26 hectare, cu o adâncime de 10-12 metri, alimentat constant de pârâiele și izvoarele din zonă.

Există unele zvonuri că pe fundul lacului s-ar afla o veche carieră de sare, care ar data de pe vremea romanilor. Cu aproape 2000 de ani în urmă, se crede că un mal s-ar fi surpat în urma unei alunecări naturale, s-a creat o vale iar aceasta s-a umplut cu apă. Istoria spune că, în timp, în apa lacului s-ar afla prădători imenși, chiar de mărimea unui om.

Loading...