
Toata lumea a auzit de efectele benefice ale sucului de lamaie, care este folosit ca remediu in tratarea si prevenirea multor probleme de sanatate, insa putini stiu ca si coaja acestui fruct are efect terapeutic. Daca ai calcaiele crapate, coaja de lamaie poate fi mai eficienta decat unele unguente care promit repararea pielii calcaielor.
Tot ce trebuie sa faci este sa tai lamaia in doua si sa o storci de zeama. Plaseaza apoi fiecare calcai in cate o jumatate de coaja de lamaie, apoi se trage soseta. Lasa lamaia sa actioneze o ora si jumatate, apoi inlatura coaja si aplica putina crema de galbenele sau ulei de cocos. Efectele vor fi vizibile daca faci acest tratament de 2-3 ori pe saptamana.
Calcaiele crapate sunt departe de a fi doar o problema estetica. Atunci cand pielea de la nivelul talpilor se usuca excesiv, sub influenta unui cumul de factori, pot aparea crapaturi adanci, dureroase, care necesita o ingrijire atenta.
O problema minora, initial, care poate fi tratata prin aplicarea unei creme puternic hidratante, craparea pielii calcaielor poate deveni severa sub actiunea, cumulativa adesea, a unor factori precum:
Expunerea la temperaturi ridicate, respectiv foarte joase in mod repetat
Deshidratarea organismului
Dusurile sau baile cu apa fierbinte
Folosirea unor sapunuri abrazive sau care usuca foarte tare pielea
Exfolierea calcaielor pe pielea uscata sau foarte des
Existenta unor boli precum diabetul, afectiunile tiroidiene, psoriazisul
Obezitatea
O infectie micotica
Predispozitia genetica
Deficitele de minerale, vitamine, acizi grasi (zinc, Omega-3 etc.)
Inaintarea in varsta
Persoanele care sufera de diabet sunt predispuse aparitiei crapaturilor dureroase la nivelul calcaielor, ca urmare a faptului ca afectarea nervilor membrelor inferioare favorizeaza si uscarea excesiva a pielii. De parca nu era suficient, diabeticii sunt expusi si unui risc suplimentar de a dezvolta infectii la nivelul acestor crapaturi, comparativ cu persoanele sanatoase.
In ceea ce priveste persoanele obeze, acestea se confrunta cu problema fisurilor dureroase din cauza greutatii excesive care pune presiune suplimentara asupra calcaielor, presiune careia pielea deja uscata nu-i poate face fata, ducand la aparitia crapaturilor.