Cartofi Fondanți – Pur și simplu delicioși: crocanți la exterior, cremoși în interior

Cartofii fondanți fac parte din meniul marilor restaurante de lux, dar sunt foarte ușor de făcut. Și foarte buni. La exterior sunt bine rumeniți și crocanți, iar la interior sunt moi și fragezi.

Timpi de preparare

Loading...

Timp de preparare: 5 min

Timp de gătire: 25 min

Gata în: 30 min

Ingrediente

sare și piper după gust

4 cartofi mari

75 ml supă de legume sau pui (se pot folosi și cubulețe dizolvate în apă)

2 crenguțe de cimbru proaspăt

150 g unt

2 căței de usturoi ușor zdrobiți

Cum se prepară?

Cartofii se curăță și se taie pe jumătate.

Se încinge untul în tigaie. Atunci când a început să facă spumă se pun cartofii. Se lasă la prăjit pe o parte aproximativ 5 minute sau până când se rumenesc bine. Apoi se întorc pe partea cealaltă.

După ce cartofii s-au rumenit pe ambele părți, se adaugă supa de legume sau pui, cimbrul, usturoiul, sarea și piperul.

Se pune capacul și se lasă la foc mic până când se înmoaie cartofii. Cartofii fondați se servesc calzi,
ca garnitură.

Rețeta Surpriză – Cartofi maănăstirești de post

Ingrediente (pentru 2 porții)

8 cartofi potriviti ca marime

3 cepe mari

jum. de lingurita sare grunjoasa

100 ml ulei pentru prajit

1 capatana de usturoi mare

25 ml ulei pentru mujdei

1 lingurita otet pentru mujdei

jum. de lingurita de sare pentru mujdei

50 ml apa pentru mujdei

1 cana malai pentru mamaliga

3 cani apa pentru mamaliga

jum. de lingurita sare pentru mamaliga

Cum se prepară?

Cartofii se spala bine sub jet de apa, se pun intr-o cratita cu apa si sare sa fiarba in coaja. Dupa ce au fiert se lasa putin sa se raceasca iar cand nu mai frig asa tare se curata de coaja si se taie cuburi. Usturoiul se curata si se zdrobeste, apoi se freaca la inceput cu sare apoi si cu ulei pana cand se obtine deliciosul mujdei de usturoi. Se picura putin otet si se diluiaza cu apa pana la consistenta dorita.

Pentru mamaliga se pune apa cu sare la fiert iar cand apa clocoteste se pune malaiul in ploaie sa nu faca cocoloase. Se amesteca bine, se acopera cu capac si se lasa timp de 15-20 minute sa fiarba la foc mediu. La final se descopera si se amesteca bine, apoi se rastoarna pe o farfurie intinsa.

Ceapa se curata, se spala si se taie dupa preferinta marunt sau julien. Intr-o tigaie se incinge putin ulei si se pune ceapa sa se caleasca usor, se adauga putina sare iar dupa 2-3 minute cand ceapa incepe sa devina sticloasa se pun cartofii taiati cuburi si se amesteca periodic pana cand cartofii prind culoare si incep sa se rumeneasca.

Se scot cartofii cand sunt gata cu o paleta impreuna cu ceapa caramelizata si se servesc imediat cat sunt calzi, se pot manca cu mujdei de usturoi si mamaliguta calda, sau castraveti murati la fel ca la manastire. Binenteles ca merg si cu paine de casa alaturi cu orice ne place.

Cartofi manastiresti de post, o reteta simpla romaneasca cu gust bun foarte potrivita pentru zilele din Postul Mare.

Loading...